Boek
Nederlands

Net mensen

Ingrid Schubert (auteur), Dieter Schubert (auteur)
+1
Net mensen
×
Net mensen Net mensen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Allerlei soorten dierenmoeders met hun kinderen worden in hun eigen leefomgeving afgebeeld, waarbij specifieke eigenschappen van de opvoeding per soort worden toegelicht. Prentenboek met realistische illustraties in zachte tinten. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Diergedrag
Titel
Net mensen / Ingrid & Dieter Schubert
Auteur
Ingrid Schubert Dieter Schubert
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-5637-827-9 9789056378271 (hardback)

Besprekingen

Van alle boeken die in het kader van de Nederlandse Kinderboekenweek 2006 (thema dieren) verschenen, zal dit prentenboek een blijver blijken omdat het een tijdloos en generisch verhaal vertelt en verbeeldt over de levenscyclus van dieren. Hoe dieren geboren, gevoed en verzorgd worden, hoe ze door spel en observatie leren jagen en voedsel verzamelen, hoe ze er ten slotte op uit trekken en de levenscyclus opnieuw begint, de Schuberts vertellen het in mededelende maar mooie zinnen, en verbeelden het in grote platen in hun gekende vriendelijke en zachte stijl. Het zijn leuke composities waarin dieren in sprekende poses naast elkaar gezet worden. Een aantal platen zullen 'klassiekers' worden: de grote openingsprent waarop een twintigtal diersoorten knap samen gezet worden; de reeks met vele, pas geboren jongen naast elkaar; de laatste plaat, een wonderlijke prent van een koor ratten. De dieren zelf worden realistisch getekend, maar met enkele antropomorfe trekjes (ze lachen, en er is een b…Lees verder
Groot, ontwapenend prentenboek, waarin heel veel dierenmoeders met hun kinderen de revue passeren. De tekeningen beslaan vaak twee pagina's en zijn enigszins naar leefomgeving gerangschikt. We zien dat de specifieke gedragingen per diersoort verschillen: vogels nestelen in bomen, holbewoners kruipen onder de grond en zeedieren leven in het water. De moeders voorzien hun kinderen elk op eigen wijze van voedsel en voeden ze op. De kinderen leren al spelend en als ze volwassen zijn zoeken ze zelf een partner. Dan begint het proces opnieuw. De met zachte tinten waterverf ingekleurde potloodtekeningen zijn zeer natuurgetrouw. De begeleidende tekst geeft eenvoudige, maar goede informatie. Een boek om veelvuldig met veel plezier te bekijken. Vanaf ca. 3 jaar.

Net als mensen

Dit is een informatief boek over opgroeien en opvoeden van zuigeling tot volwassene in de dierenwereld. De tekst is kort en zakelijk en kleurrijke prenten vervolledigen het verhaal. In wezen zijn er weinig verschillen in de manier waarop dieren geboren worden en opgroeien: sommigen zijn naakt en hulpeloos, anderen kunnen al meteen op eigen poten staan. In enkele gevallen zorgt de vader voor zijn kroost maar over het algemeen nemen de moeders de zorgtaken waar. Net als mensenkinderen leren dierenjongen door te kijken naar hun ouders. Ze moeten wel iets sneller dan mensenkinderen op eigen benen staan. Op de mooie prenten zie je dieren van alle slag: zoogdieren, waterdieren en vogels maar geen insecten. Een interessant boek om te gebruiken in de onderbouw bij thema's als 'nieuw leven'.

Over Ingrid Schubert

Ingrid Schubert (Essen, West-Duitsland, 29 maart 1953) is een schrijfster en illustrator van kinderboeken en prentenboeken uit de Nederlandstalige jeugdliteratuur.

Biografie

Na een opleiding (vrije schilderkunst) aan de kunstacademie van Münster (Duitsland) kreeg ze samen met Dieter Schubert een beurs voor de Rietveld Academie. Naar aanleiding van een opmerking van Piet Klaasse begonnen ze samen aan een prentenboek. Het resultaat werd Er ligt een krokodil onder mijn bed! (1980). Hoewel ze de meeste boeken samen maken, kreeg Dieter Schubert voor het enige boek waar alleen zijn naam opstaat - Monkie (1986) - een Gouden Penseel. Op de vraag wat hun werk typeert zegt Ingrid Schubert: "De subtiele grapjes, als ik dat mag zeggen. Soms moet je drie keer kijken tot je de details ziet die we met heel veel plezier in de tekening gestopt hebben. Maar ook onze nauwkeurigheid."

BibliografieLees verder op Wikipedia