Boek
Nederlands

Gewoon gek

Ingrid Schubert (auteur), Dieter Schubert (auteur)
+1
Gewoon gek
×
Gewoon gek Gewoon gek
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een groep dieren beeldt tegenstellingen uit, bijvoorbeeld: boven/beneden, droog/nat, dapper/bang etc. Hierbij negeren ze de logica van de dierenwereld: het nijlpaard zit boven op de wip en de egel beneden, de vissen zijn op het land en de olifant is bang voor een muis.
Onderwerp
Tegenstellingen, Dieren
Titel
Gewoon gek
Auteur
Ingrid Schubert Dieter Schubert
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2012
[26] p. : ill.
ISBN
9789047704737 (hardback)

Besprekingen

Een dierenverhaal met slechts enkele woorden tekst, dat draait rond tegenstellingen. Dat is de kortste manier om Gewoon gek te omschrijven. Veel prentenboeken die uitgaan van het concept ‘tegenstellingen’ zijn een stuk minimalistischer van opzet dan dit nieuwe werk van Ingrid en Dieter Schubert. Maar de Schuberts doen opnieuw waar ze goed in zijn. Een wereld creëren die druk bevolkt is met lieve, expressieve dieren. Op iedere dubbele bladzijde zien we een groot aantal dieren die druk zijn met een of andere activiteit. Hoewel de dubbele bladzijden telkens een doorlopende tekening bevatten, vormen de linker- en rechterhelft steeds een contrast. Dat zijn bijvoorbeeld de tegenstellingen groot en klein, dapper en bang, stout en lief, of droog en nat. Maar ook binnen een bladhelft kan er sprake zijn van een contrast. Een kikker kan bijvoorbeeld ‘droog’ zijn, omdat hij zich laat rondvaren op de rug van een eend die wel zwemt en dus ‘nat’ is. De tekst is beperkt tot twee woorden die he…Lees verder
Opnieuw een verzorgd uitgegeven, sfeervol prentenboek van het al dertig jaar succesvolle illustrator- en schrijversduo. In dit boek spelen de op bekende, humoristische wijze getekende dieren weer de hoofdrol. Elke dubbele pagina bestaat uit een prachtige, grote aquareltekening in zachte natuurlijke kleuren, doorlopend tot op de rand. Op de twee naast elkaar liggende pagina´s wordt steeds een tegenstelling in beeld gebracht, zoals boven en beneden, groot en klein, nat en droog, verstoppen en vinden, koud en warm, bang en dapper, stout en lief, alleen en samen, blij en verdrietig, gewoon en gek, ruzie en goedmaken en slapen en wakker. Daarnaast zijn er nog heel veel grappige details te zien. De meeste dieren, groot en klein, zijn steeds weer terug te vinden op de volgende pagina’s, en vormen daardoor een eigen verhaal binnen het grotere geheel. Emoties worden daarbij fantastisch in beeld gebracht. De tekst bestaat slechts uit een woord per pagina waarmee de tegenstelling benoemd wordt. …Lees verder

Gewoon gek

Zoals Schubert prachtige werken componeerde, zo ook werken zijn naamgenoten aan een al even prachtig en klassiek oeuvre. Wie ook maar enigszins bekend is met prentenboeken, smelt bij het horen van titels als ‘Monkie’ en ‘Platvoetje’. Het woordenloze ‘Monkie’ weet virtuoos alle kinderemoties te bespelen en wie geen warm gevoel om het hart krijgt bij het lezen van de perikelen van het onhandige heksje Platvoetje, weet niet wat een goed prentenboek behoort te zijn.
Het moge duidelijk zijn, wij weten het werk van de Schuberts, die ondertussen al zowat dertig jaar bezig zijn, wel te smaken. Niet dat we fan zijn van al hun werk: ondanks de steeds hoge kwaliteit van hun tekeningen – en toegegeven, die zijn niet meteen meer vernieuwend te noemen, maar wel heerlijk herkenbaar – zijn er ook al wel uitgaven geweest die lichtjes teleurstelden qua verhaal.
Ontzettend benieuwd waren we dus toen we deze nieuwe titel in onze welwillende handjes geduwd kregen. En driewerf hoera: dit is er …Lees verder

Over Ingrid Schubert

Ingrid Schubert (Essen, West-Duitsland, 29 maart 1953) is een schrijfster en illustrator van kinderboeken en prentenboeken uit de Nederlandstalige jeugdliteratuur.

Biografie

Na een opleiding (vrije schilderkunst) aan de kunstacademie van Münster (Duitsland) kreeg ze samen met Dieter Schubert een beurs voor de Rietveld Academie. Naar aanleiding van een opmerking van Piet Klaasse begonnen ze samen aan een prentenboek. Het resultaat werd Er ligt een krokodil onder mijn bed! (1980). Hoewel ze de meeste boeken samen maken, kreeg Dieter Schubert voor het enige boek waar alleen zijn naam opstaat - Monkie (1986) - een Gouden Penseel. Op de vraag wat hun werk typeert zegt Ingrid Schubert: "De subtiele grapjes, als ik dat mag zeggen. Soms moet je drie keer kijken tot je de details ziet die we met heel veel plezier in de tekening gestopt hebben. Maar ook onze nauwkeurigheid."

BibliografieLees verder op Wikipedia